Σελίδες

12 Φεβ 2013

Βάση Σκούφου

O δίσκος για την βαση σε σκουφάκια / καπελάκια γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο πόντο θέλουμε. Το πόσο στρογγυλός θα είναι ο σκούφος εξαρτάται από τους πόσους πόντους θα πλέξουμε στην 1η σειρά. Για τον κλασσικό σκούφο αρχίζουμε με 6π, για λίγο πιο στρογγυλό αποτέλεσμα αρχίζουμε με 8π (το αγαπημένο μου) και για στυλ μπερέ αρχίζουμε με 12π.

σ1= Κάνουμε 4/6/8 αλ και κλείνουμε σε κύκλο με βγ. Μέσα στον κύκλο κάνουμε 6/8/12 π. (Όπου π = ο πόντος που έχουμε επιλέξει. πχ αγ, μπ ή δπ

Αν δεν κλείνουμε τον κάθε κύκλο με βγ, βάζουμε σημάδι για να ξέρουμε πού είναι η αρχή του κύκλου. Δείτε το βίντεο όπου κάνουμε μια βάση σκούφου με μπ. 

σ2= 2π σε κάθε πόντο της προηγούμενης σειράς. 

σ3= 1αυξ, 1π   (αυξ = 2π πλεγμένοι στον ίδιο πόντο και  π= 1π στον καθένα πόντο  της προηγούμενης σειράς)

σ4= 1αυξ, 2π 

σ5= 1αυξ, 3π

σ6= 1αυξ, 4π

σ7=  1αυξ, 5π

σ8= 1αυξ, 6π

σ9= 1αυξ, 7π

σ10= 1αυξ, 8π

σ11= 1αυξ, 9π

σ12= 1αυξ, 10π ...κλπ….

Προσθέτουμε ή αφαιρούμε σειρές ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε. Για τον κλασσικό σκούφο η περίμετρος του δίσκου βάσης πρέπει να είναι 2-3 εκατοστά μικρότερο από την περίμετρο του κεφαλιού. Στα σκουφάκια που θέλουμε πιο χαλαρή εφαρμογή η περίμετρος του δίσκου πρέπει να είναι η ίδια με την περίμετρο του κεφαλιού. 




5 σχόλια:

  1. έλα που χάνω πάντα το μέτρημα όποτε πάω να φτιάξω δίσκο....όλο στη τύχη τους κάνω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μη νομιζεις οτι επειδη εγραψα τις οδηγιες σημαινει οτι δεν χανω τους ποντους!!!! κι εγω τους χανω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, εχω κάποιες απορίες για τη βαση του σκουφου, το δισκο, μου βγαινει κυματιστος δλδ οταν τον ακουμπαω στο τραπεζι δεν ειναι επιπεδος, αλλα κανει λουκια, δεν ειναι φλατ. το πλεκω με βελονακι Νο 6 9 σειρες 72 ποντοι.
    Επισης στον τελευταιο ποντο του κυκλου που κλεινουμε με βουβο, στην επομενη σειρα κανουμε αυξηση σ αυτον το ποντο δλδ πλεκουμε 2 ποντους μεσα σ αυτον ή μονο μια μονη βελονια και συνεχιζουμε στον επομενο με αυξηση και κατι τελευταιο, οταν κλεινουμε μια σειρα με βουβο ,αυτοι οι δυο ποντοι ,ο πρωτος και ο τελευταιος, μετρανε στο μετρημα; ή ο ενας ακυρωνει τον αλλο με το βουβο και στο μετρημα υπολογιζονται σαν ενας; Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων για την απαντη σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν σε μπερδευει το κλεισιμο με βγ, πλεκε το χωρίς να κλείνεις τον κυκλο. και γω σπιραλ τα πλέκω για βολευει τρομερα! αν θελεις να κλεινεις με βγ, ναι αυτος ειναι ο 1ος π και εκει κανεις την αυξ. :)

      Διαγραφή