Σελίδες

5 Φεβ 2013

Σκούφος - Βασική Αρχή


Πείτε μου αλήθεια δεν είναι πανέμορφα τα σκουφάκια??? Πέρα από το ότι ζεσταίνουν τ αυτάκια μας και το κεφαλάκι μας, δεν είναι μια χουχουλιάρικη νότα στο ντύσιμο μας??? Και είναι ότι πιο εύκολο στο πλέξιμο!!! Σχεδόν όλοι οι σκούφοι αρχίζουν με την ίδια μέθοδο. Το τι θα κάνουμε από κει το ορίζει η φαντασία μας και μόνο!!! Από συνδυασμούς χρωμάτων, λουλουδάκια, κορδελίτσες, κουμπάκια, χαντρούλες κι ότι άλλο θέλουμε. Σήμερα θα δούμε το πιο απλό σχεδιάκι για σκούφο, το οποίο είναι από τ αγαπημένα μου γιατί είναι πολύ εύκολο και χρησιμοποιώντας διάφορα μαλλάκια ή διάφορα χρώματα κανένα δεν μοιάζει με το άλλο κι ας είναι η ίδια πλέξη!!! Αυτές τις μέρες, που πλησιάζει και ο Βαλεντίνος αλλά ευρώ δεν πλησιάζει, μια ωραία ιδέα θα ήταν να πλέξουμε στον αγαπημένο μας ένα σκουφάκι. 1 κουβαράκι μαλλί 100γρ είναι αρκετό και προτείνω το σκουφί να έχει μια νότα χρώματος από την αγαπημένη του ομάδα. Μπορείτε να του βάλετε και μια ταμπελίτσα. Κόψτε ένα χαρτάκι σε σχήμα καρδιάς όπου μπορείτε να γράψετε κάτι όπως Handmade by + το όνομα σας και να το στερεώσετε με μια κλωστούλα. Πάμε λοιπόν να δούμε πως κάνουμε τον απλό σκούφο με μπ. 

Αρχίζουμε από την βάση, που εμένα αρέσει να την λέω δίσκο. Ο δίσκος είναι αυτός που κανονίζει το μέγεθος. Ένα τρόπος να το υπολογίσουμε είναι να μετρήσουμε την περίμετρο του κεφαλιού και να φροντίσουμε η περίμετρος του δίσκου (το γύρω-γύρω) να είναι 2-3 πόντους μικρότερο επειδή το πλεκτό έχει ελαστικότητα. Συνήθως όταν κάνω σκουφάκια με μαλλάκι για βελονάκι νο4.5-5, κάνω ένα δίσκων 72π σύνολο δηλ μέχρι την σ12.

Να θυμάστε: αυξ= 2μπ στον ίδιο πόντο

σ1= Αρχίζουμε με 4αλ που κλείνουμε σε κύκλο με βγ. Κάνουμε 1αλ και μέσα στον κύκλο 6μπ. 

Πλέκουμε κυκλικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν κλείνουμε τον κάθε γύρο με βγ, απλά συνεχίζουμε. Θεωρώ απαραίτητο το να βάζουμε κάποιο σημάδι στην αρχή της σειράς για να ξέρουμε που είναι η αρχή του κάθε γύρου. Απ’ όσα έχω δοκιμάσει, εχω βολευτεί τα τσιμπιδάκια!!! (όπως φαίνεται και στο βίντεο)


σ2= Αρχίζοντας από το 1ο μπ της προηγούμενης σειράς κάνουμε 2μπ σε κάθε πόντο. συνολο=12π

σ3= [ 1αυξ, 1μπ ]x6φ, σύνολο=18π

σ4= [ 1αυξ, 2μπ ]x6φ, σύνολο=24π

σ5= [ 1αυξ, 3μπ ]x6φ, σύνολο=30π

σ6= [ 1αυξ, 4μπ ]x6φ, σύνολο=36π

σ7= [ 1αυξ, 5μπ ]x6φ, σύνολο=42π

σ8= [ 1αυξ, 6μπ ]x6φ, σύνολο=48π

σ9= [ 1αυξ, 7μπ ]x6φ, σύνολο=54π

σ10= [ 1αυξ, 8μπ ]x6φ, σύνολο=60π

σ11= [ 1αυξ, 9μπ ]x6φ, σύνολο=66π

σ12= [ 1αυξ, 10μπ ]x6φ, σύνολο=72π

Εννοείται ότι προσθέτουμε ή αφαιρούμε σειρές ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε.

Από δω και μετά τα πράγματα είναι πανεύκολα!!! Συνεχίζουμε με 1μπ σε κάθε πόντο και προχωράμε μέχρι να φτάσουμε στο μήκος που θέλουμε και τελειώνουμε στο τέλος του κύκλου κάνοντας 2βγ!!! Το δοκιμάζουμε και στο κεφάλι μας πότε πότε και βλέπουμε!!!! 

Όταν φτάσουμε στο κατάλληλο μήκος μπορούμε να τελειώσουμε με διάφορους τρόπους. Ή κάνουμε 2σειρές αγ και κλείνουμε με βγ ή αν θέλουμε να κάνουμε μία φάσα να γυρίζει λίγο κλείνουμε με βγ , γυρίζουμε τον σκούφο από μέσα προς τα έξω και πλέκουμε μερικές σειρές ακόμα. Αυτό το κάνουμε έτσι ώστε όταν γυρίσει η φάσα να είναι οι πόντοι από την καλή. Το πώς θα το στολίσετε, το αφήνω απλά στην φαντασία σας!!!

σημ: Αν θέλετε ο σκούφος να είναι πιο “στρογγυλός”  από πάνω απλά στην σ1 κάντε 8μπ αντί 6 και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία.  





2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!! Οι οδηγίες είναι πολύ αναλυτικές και κατατοπιστικές αλλά επειδή εγώ μολις τωρα αρχισα να μαθαινω δεν εχω καταλάβει κάτι για να καταφερω να φτιαξω το σκουφο. Τι εννοούμε όταν λέμε δύο μισά ποδαράκια στον ίδιο πόντο? Και μάλλον εξ' αιτίας αυτου δεν μπορω να κατλάβω τη διαφορά μεταξύ [ 1αυξ, 1μπ ] και [ 1αυξ, 2μπ ] Ευχαριστώωω!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην ιδια θηλια που κανεις το πρωτο μισο ποδαρακι, κανεις και το δευτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή